Prekletstvo Ljubljanske kotline

V prid dejstvu, da smo ravno zakorakali v meteorološko zimo, na tem mestu osvetlimo še enega od vremenskih fenomenov, ki ga je tekom zime mogoče opazovati. Če smo si zadnjič pobliže ogledali presunljivo lastnost, ki jo lahko sproducira območje Bohinjskega jezera, se bomo danes osredotočili na severni del Ljubljanske kotline.
Kadar si Ljubljanska kotlina želi večje količine snega, najraje vidi, da hladen, polarni zrak s Severa Evropa zaobide Alpe po zahodni strani in tam pljuskne v Sredozemlje. Stvori se genovski ciklon, ki se počasi pomika proti našim krajem in s seboj nosi bogato zalogo padavin. Sprva sicer nad naše kraje prinese dež, vendar ob prehajanju teritorija kaj kmalu povleče hladni zrak, kar se odrazi v hitrem prehodu dežja v snežne padavine, ki so praviloma precej obline. Vse skupaj nariše nasmehe na usta otrok in naše avanturistične skupine.

Kljub že omenjenemu genovskemu ciklonu bo danes govora o drugi strani. Tema tokratne konzultacije bo sredozemski ciklon, ki je zaradi preglobokega pljuska hladnega zraka v Sredozemlje nastal južno od naših krajev in se pomika proti Balkanu in le s svojim severnim robom vpliva na vreme pri nas. Ker cikloni krožijo v nasprotni smeri urinega kazalca, izpostavljeni ciklon pa se nam dobrika le s svojim severnim delom, nad nami pihajo severovzhodni vetrovi. Marsikateri bralec bo sedaj pomislil, kaj ima z vsem tem Ljubljanska kotlina. Marsikaj. Kljub temu, da je ciklon relativno oddaljen, se nad Slovenijo vseeno pojavljajo snežne padavine. Medtem ko jih je v zahodni Sloveniji zaradi oddaljenosti že tako ali tako malo, v osrednji nekoliko več, v južni in vzhodni pa si veselo ogledujejo ples snežink, je potrebno v Ljubljanski kotlini omeniti še en efekt. Efekt Ljubljanske kotline. Severovzhodni vetrovi se na vzhodni strani hribovja namreč dvigujejo in spuščajo snežinkice iz svojih nedrjij, ob valjenju čez vrh pa jim vlage ne ostane več veliko. Tako se padavine ob prehodu preko pregrade posušijo in medtem ko vzhodno, južno in zahodno od Ljubljanske kotline solidno sneži, v kotlini le rahlo naletava. Poleg tega je tudi temperatura nekoliko višja kot v okolici, vendar se tokrat v območje vlažne in suhe adiabate ne bomo podrobneje spuščali. Efekt je najbolj izrazit prav na njenem severnem delu, zato so otroci žalostni in se ne morejo učiti.

Do omenjenega efekta lahko pride že to soboto, kar je izračunal tudi model, ki mu ljubkovalno rečemo tudi ALADIN, ki kaže padavinsko luknjo nad Ljubljansko kotlino.

Več kot očitno območje šibkejših padavin nad Ljubljansko kotlino. Fenomen, o katerem je bilo govora.

Več kot očitno območje šibkejših padavin nad Ljubljansko kotlino. Fenomen, o katerem je bilo govora.

This entry was posted in Vremenski fenomeni. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s